Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST satirični romani

Rivers of Babylon

Peter Pištʼanek

Založnik o knjigi

Raczu nič ne manjka, zadovoljen in srečen je. Posel mu cveti. Tudi ljubezen z Lenko je goreča. Nihče v njegovi, Raczevi, vasi še ni imel, kaj šele na lastne oči videl takšnega dekleta. Samo na televiziji. Igralke, manekenke. Ja, Lenka ima vse, kar Racz potrebuje. In ljubi ga. Ja, ljubi! In njeni starši? Njeni starši njemu, Raczu, lezejo v rit, kadar se jim ponudi priložnost. Tipični intelektualci: če nimajo koga, da bi mu lezli v rit, zbolijo. Intelektualec se vedno klanja pomembnežem. Pomembnežem in premožnežem. Še posebej taki, ki nimajo nič. Eno steno knjig in še v njih ni nič.

Rivers of Babylon (izvirnik ima angleški naslov), ki je prvič izšel leta 1991, je satiričen, že skorajda grotesken roman o prehodu iz komunizma v kapitalizem. Zgodba povzpetniškega kmeta Razca je polna črnega humorja, a na žalost vse preveč resnična in tipična, saj govori o tem, kako se je bogatelo v času žametne revolucije in povsod drugod v postkomunističnem svetu.

Slovaški pisatelj Peter Pišt’anek je, preden je objavil svoj prvi roman, opravljal različna fizična dela, ukvarjal se je z rock glasbo in bil zaposlen v oglaševalski agenciji. Danes je urednik spletnega časopisa inZine. Rivers of Babylon je prvi del njegove romaneskne tranzicijske trilogije, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja korenito spremenila slovaško književnost.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 263020544
Avtor: Peter Pištʼanek
Cobiss naslov: Rivers of Babylon / Peter Pištʼanek ; [prevedel Andrej Rozman]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST satirični romani
Jezik: slovenski
Leto: 2012
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2012 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 380 str. ; 21 cm