Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani

Rdeči mak
roman o Tibetu

Alai

September 2014

Založnik o knjigi

Rdeči mak je rdeč, kot prelita kri ob koncu nekega fevdalnega obdobja in z njim bogatih in krutih vladarjev klanov ter njihovih borb za prevlado. Ti so v Tibetu vladali vse do konca kitajske ljudske revolucije. Ta se je zaključila v letu 1949, takrat je bila med njo in Tibetom zabrisana še meja. Rdeči mak je rdeč kot je rdeča revolucija in začetek neke nove stvarnosti v deželi, ki jo zahodnjaki vse prevečkrat mistificiramo, zato ker jo premalo poznamo. Rdeči mak, kot mak, ki so ga tibetanski tlačani sejali, pleli in želi, ker so tako hoteli njihovi mogočniki, pa naj je ta prinašal zlo v obliki zasvojenosti ali pa lakote. Zgodbo pripoveduje mlajši »idiotski« sin poglavarske rodbine Maiči, vsaj za takega ga vsi imajo. Skozi njegove oči, njegova usta, občutja in razmišljanja se v času in prostoru vživimo v kruti svet tibetanskega življa, pa naj si bo to slehernik ali plemenitaš. Narava z letnim ciklom in življenjskimi obredi je predstavljena z bogatimi barvami in vonji. V pričujočem romanu je glas idiota glas razuma in ljudske modrosti.

Alai je večkrat nagrajeni tibetanski avtor, ki sicer živi v kitajskem Chengduju. Zavzema se za brisanje meja in predsodkov.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 252642304
Avtor: Alai
Cobiss naslov: Rdeči mak : roman o Tibetu / Alai ; [prevod C. V.]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2010
Založništvo: Ljubljana : samozal. V. Cedilnik, 2010 (Ivančna Gorica : Impress)
Fizični: 473 str. ; 23 cm