Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA biografije drugi

Rdeči baron
zgodba o baronu von Richthofnu

Floyd Gibbons

Februar 2018

Založnik o knjigi

Prva svetovna vojna se je v kolektivni spomin človeštva vtisnila ne samo zaradi velikanskih človeških žrtev, ki jih je povzročila, temveč tudi zaradi tega, ker so se bitke med sovražnimi vojskami prvič v zgodovini prenesle tudi na nebo. To so omogočili hiter tehnološki razvoj bojnih letal in številni pogumni piloti, ki so v času, ko so na frontah že začeli uporabljati težke topove in vojne pline, še spominjali na stare, viteške čase, v katerih so si nasprotniki stali nasproti iz oči v oči in bíli častni boj. Med njimi je največjo slavo dosegel nemški vojaški pilot baron Manfred Albrecht von Richthofen, poznan kot Rdeči baron.

Letalski as, ki so ga odlikovali tevtonski patriotizem, ponos, disciplina in pravi lovski nagon, je v neposrednih zračnih dvobojih sestrelil kar 80 zavezniških letal in se vpisal med legende prve svetovne vojne.

Njegovo življenjsko pot do usodnega 21. aprila 1918, ko je na svoji zadnji misiji nad Francijo – zaradi prav začetniške napake in le dan pred nastopom načrtovanega dopusta – izgubil življenje, nam v knjigi slikovito in hkrati z vojaško natančnostjo popiše prav tako legendarni ameriški vojni dopisnik Floyd Phillips Gibbons.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 293200640
Avtor: Floyd Gibbons
Cobiss naslov: Rdeči baron : zgodba o baronu von Richthofnu / Floyd Gibbons ; [prevedla Janez Žerovc in Milena Podgoršek]
Postavitev: ZGODOVINA biografije drugi
Jezik: slovenski
Leto: 2018
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2018 (Kranj : Gorenjski tisk storitve)
Fizični: 325 str. : ilustr. ; 25 cm