Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

POLITIKA IN VOJNE VEDE slovenska politika

Razmisleki v času recesije

Stanko Štrajn

Marec 2017

Založnik o knjigi

Stanko Štrajn je leta 1953 rojen pravnik in filozof. Bil je sodnik in birokrat ter svetovalec in direktor v gospodarstvu. Gotovo je malo ljudi, ki bi imeli priložnost tako od blizu videti, kako pristojni organi v javni in civilni sferi odločajo o življenju povprečnih ljudi in jim krojijo usode. V literaturi je redko pisanje, ki ohrani berljivost in privlačnost, ne da bi pri tem izgubljalo strokovno vrednost in sporočilnost.
Skupni imenovalec Razmisiekov v času receslje je svojevrstno razkrivanje resnice in neposredno prikazovanje vzrokov, zakaj kljub dejstvu, da ustvarjamo vedno več v povprečju ne živimo bolje in zakaj se ne izvijemo iz krize, v katero smo zašli predvsem zaradi kratkovidnosti in ozkosti slovenske politike. Resnica v zbranih esej ih ni filozofsko abstraktna, temveč je opredeljena z imeni in je prikazana nazorno, skoraj lako, kot bi ne bila opisana, temveč naslikana, da jo lahko vsakdo razume in vidi. Eseji v Razmislekih nagovarjajo bralca k samoizprašcvanju lastnega ravnanja in k intelektualno poštenemu preverjanju, kaj je dobro in prav ne le zame, temveč za vse ljudi, s katerimi delimo dobro in slabo v skupni državi. To je v državi, ki smo jo ustanovili pred 25 leti z velikimi pričakovanji v dobri veri, da si ustvarjamo svobodo. bratstvo in enakost za vse. Tako kot romaneskni junaki v romanu Gabriela Garcia Marqueza Ljubezen v času kolcre ne izgubijo potrebe po ljubezni, tako tudi Slovenci po prepričanju avtorja pričujočih Razrnislekov v času recesije ne bi smeli izgubiti potrebe po razmišljanju in iskanju resnice.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284765952
Avtor: Stanko Štrajn
Cobiss naslov: Razmisleki v času recesije / Stanko Štrajn ; [spremna beseda Pedja Ašanin Gole]
Postavitev: POLITIKA IN VOJNE VEDE slovenska politika
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Ennoema, Inštitut za jezikovne, filozofske in družboslovne raziskave, 2016 ([Kočevje] : Kočevski tisk)
Fizični: 303 str. ; 21 cm