Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SOCIOLOGIJA sociologija kulture

Razbojniki

Eric Hobsbawm

April 2016

Založnik o knjigi

Knjiga, ki je prvič izšla leta 1969, velja zdaj za absolutno klasiko, avtorju je prinesla svetovno prepoznavnost (da ne rečemo slavo) in odprla novo polje socialne zgodovine: zgodovino (socialnega) razbojništva in piratstva. Razbojniki niso samo zločinci, temveč dosti več, pravi Hobsbawm: dobili so status pustolovcev, maščevalcev in predvsem zagovornikov socialne pravičnosti. Zgodovinske like, kot so Robin Hood, Rob Roy in Jesse James pozna ves svet, o njih so pisali romane in snemali filme. Bralce pa bodo nedvomno zanimali tudi balkanski hajduki, indijski dakoiti in brazilski cangaçeiros, sicer bolj znani na področjih, kjer “operirajo”.

Eric Hobsbawm raziskuje te zanimive zgodovinske figure v razponu 400 let in na štirih celinah in jih primerja z liki iz balad, legend in filmov. Za to izdajo (leta 2001) je avtor bistveno razširil in popravil svoj izvirni tekst. Knjigo dopolnjuje odlična študija zgodovinarja Leva Centriha.

Založba *cf – več o knjigi


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282027776
Avtor: Eric Hobsbawm
Cobiss naslov: Razbojniki / Eric Hobsbawm ; [prevod Zoja Skušek ; spremna beseda Lev Centrih]
Postavitev: SOCIOLOGIJA sociologija kulture
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Založba /*cf., 2015 ([Maribor] : Darima)
Fizični: 257 str. ; 20 cm + 1 razglednica