Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Ptičja hiša

Berta Bojetu

1996

Nagrada kresnik

Založnik o knjigi

Roman pisateljice, pesnice in igralke Berte Bojetu nadaljuje tam, kjer je končal njen prejšnji roman Filio ni doma, ki so ga bralci in kritiki sprejeli z navdušenjem.

Ptičja hiša skozi usodo ženske tre njenih bližnjih pripoveduje o univerzalni metafori človeške muke. Roman je bil napisan pred bosansko vojno, vendar pa bosanska drama v globoki, pretresljivi podobi stopi pred nas, čeprav kalašniki, bombne eksplozije in militantni instrumenti v Ptičji hiši sploh ne nastopajo. Pisateljica nas popelje predvsem na naporno potovanje skozi labirinte človeškega srca, v katerem patriarhalne vrednote in prostitucija kot nujni davek preživetja po neki izgubljeni vojnipretijo uničiti človeško in moralno integriteto glavne junakinje, dokler se iz objema socialnih spon in vojaške okupacije ne prebije v novo življenje, kjer se ji usoda preplete z junaki iz knjige Filio ni doma.


Kresnik je nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta. Podeljuje jo časopisna hiša Delo od leta 1991. 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 51266048
Avtor: Berta Bojetu
Cobiss naslov: Ptičja hiša : roman / Berta Bojetu
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 1995
Založništvo: Celovec ; Salzburg : Wieser, cop. 1995 (Kočevje : Kočevski tisk)
Fizični: 276 str. ; 19 cm