Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

POLITIKA IN VOJNE VEDE politični sistemi

Proti volitvam

David Van Reybrouck

December 2017

Založnik o knjigi

Knjiga Proti volitvam izhaja iz ocene, da po številnih kriterijih – od upadanja volilne participacije do krepitve skrajnih političnih gibanj – v razvitem zahodnem svetu demokracija nezadržno izgublja aktivno podporo državljanov. Enega od ključnih razlogov za to stanje vidi avtor v načinu določanja nosilcev političnih funkcij na podlagi volitev. V sodobni družbi naj bi namreč ravno sistem volitev pripomogel k temu, da je iz javnega življenja izginila pretehtana politična debata in je vodenje države postalo stvar strankarskih elit, ki so odmaknjene od ljudstva in si politične funkcije v osnovi razdelijo med seboj. Toda čeprav demokracija in volitve nastopata tako rekoč kot sinonima, je, poudarja avtor, ta povezava historično in konceptualno kontingentna. Zato predlaga, da bi pomanjkljivosti sodobne demokracije zmanjšali s tem, da bi nosilce političnih funkcij določali z mehanizmi, ki bi krepili zanimanje državljanov za politično delovanje, zmanjšali nevarnosti korupcije in oblikovanja političnih elit. V odgovor sam ponuja preizkušeno sredstvo, ki so ga poznali že v okviru antične grške demokracije, namreč žreb. Prepričan je, da kvaliteta izbora ne bi bila očitno slabša, kot stranski učinek pa bi se tako povečala razširjenost političnih razprav in okrepila participacija državljanov.

David Van Reybrouck, v nizozemščini pišoči Belgijec, je kulturni zgodovinar, antropolog in pisatelj. Kot sodobni angažirani intelektualec deluje hkrati na področju umetnosti in teorije, publicistike in družbenega aktivizma. Objavil je več proznih, pesniških in gledaliških del, nagrajenih z vidnimi nizozemskimi literarnimi nagradami. Posebej odmevna je bila njegova knjiga o zgodovini Konga (2010), ki med drugim obsoja belgijsko kolonialno zgodovino.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 292362240
Avtor: David Van Reybrouck
Cobiss naslov: Proti volitvam / David Van Reybrouck ; [prevod Katarina Rotar, Tanja Mlaker (Epilog)]
Postavitev: POLITIKA IN VOJNE VEDE politični sistemi
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Krtina, 2017
Fizični: 153 str. ; 20 cm