Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani

Prosti pad

Nikolaj Lilin

Junij 2013

Založnik o knjigi

Zgodbo kontroverznega prvenca Sibirska vzgoja, ki je navdušil in pretresel tudi slovenske bralce, je Nikolaj Lilin nadaljeval leta 2010 v Prostem padu, literariziranih spominih mladega, komaj polnoletnega vojaka, ki ga na ruski strani vpokličejo v snajpersko enoto v drugi čečenski vojni.
Pisatelj, ki je sicer večkrat poudaril, da ne opisuje samo svoje zgodbe, temveč je črpal tudi iz izkušenj tovarišev, v tej zgodbi razgalja dušo slehernika, ki se je po naključju znašel sredi brutalnega, umazanega konflikta, kjer ni nedolžnih, in zdaj poskuša predvsem preživeti, hkrati pa ohraniti vsaj drobec človeškosti.
Nikolaj Lilin se je rodil leta 1981 v Pridnestrski republiki, ki je leta 1990 razglasila neodvisnost, ki pa ni bila nikoli priznana. Komaj polnoletnega so ga poslali na čečensko bojišče, kjer se je boril na ruski strani. Nekaj časa je živel na Irskem, leta 2004 pa se je preselil v Italijo, kjer se v Torinu preživlja s pisanjem in izdelovanjem tetovaž. Njegov prvi roman Sibirska vzgoja (2009) je bil preveden v več kot dvajset jezikov, po njem pa je bil leta 2013 posnet tudi film z Johnom Malkovichem v glavni vlogi.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273215744
Avtor: Nikolaj Lilin
Cobiss naslov: Prosti pad / Nikolaj Lilin ; [prevedel Vasja Bratina]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2014
Fizični: 420 str. ; 21 cm