Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

KNJIŽEVNA DELA NAD 13 LET proza

Primer Justin

Meg Rosoff

Založnik o knjigi

To nenavadno in izvirno zgodbo o prijateljstvu, ljubezni in občutkih norosti odlikujejo zanimive besedne igre, vključno z naslovom, ki se kot rdeča nit vleče skozi ves roman – David Case spremeni svoje ime v Justin Case, za vsak primer (just in case), da bi tako ušel svoji usodi. Nenavadno pronicljivo proučevanje najstniške zmede, iluzij in halucinacij se začne in konča z nasmehom, čeprav se mestoma zdi, da je ironično poigravanje s čustvi in človeško usodo že samo po sebi usodno. Tretjeosebna pripoved ponuja obilo snovi za razmišljanje, pomen pa mora razbrati vsak sam.

David Case, 15-letni najstnik, pazi na svojega bratca Charlieja in ga le za las še pravočasno ulovi, ko le-ta skuša ‘poleteti’ skozi okno. Zgroženi najstnik si ne oddahne, temveč ugotovi, da sta potrebni le dve sekundi, ki ločita običajno vsakodnevno življenje od popolne katastrofe. Ob tem spoznanju v njem vznikne paranoja. Preimenuje se v Justina in si omisli namišljenega psa Fanta, popolnoma spremeni slog oblačenja in spozna ekscentrično fotografinjo Agnes, v katero se zaljubi, in prvič okusi tudi telesno ljubezen. Notranji boji pa so še vedno prisotni: so njegove blodnje le plod silovite adolescence ali morda bolezni?

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 243181056
Avtor: Meg Rosoff
Cobiss naslov: Primer Justin / Meg Rosoff ; [prevedla Ingrid Kovač Brus]
Postavitev: KNJIŽEVNA DELA NAD 13 LET proza
Jezik: slovenski
Leto: 2008
Založništvo: Dob pri Domžalah : Miš, 2008 ([Ljubljana] : Formatisk)
Fizični: 283 str. ; 21 cm