Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki

Pričevalec težkih dni

Janez Zdešar

December 2017

Založnik o knjigi

Msgr. dr. Janez Zdešar je preživel koncentracijsko taborišče Teharje. Uspelo mu je pobegniti in se bosemu prebiti do Ljubljane. 19 let starega fanta so skrile sestre usmiljenke in v času bivanja pri njih je napisal prvo verzijo svojih spominov – opisal je pot čez Ljubelj, izdajo Angležev, vrnitev v Jugoslavijo, dneve na Teharjah in končno beg v svobodo. Drugo verzijo spominov je napisal leta 1946 v bogoslovju v Briksnu. Obe verziji sta se po sklopu srečnih naključij in Božje previdnosti ohranili. Spomini, ki jih je Zdešar zapisal leta 1946 so dvakrat izšla pri založbi Družina pod naslovom Spomini na težke dni.

Na začetku pričujoče knjige je objavljena prva verzija, ki je nastala še preden je avtor zapustil domovino, dodani pa so ji deli že objavljene druge verzije – na mestih, kjer vsebinsko dopolnjujejo prvo verzijo.

V drugem delu knjige so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo msgr. dr. Janeza Zdešarja kot izrednega duhovnika in velikega domoljuba. Predstavljena je njegova življenjska pot (Tamara Griesser-Pečar), njegovo delovanje izseljenskega duhovnika (Janez Pucelj), spremljanje in nadzor Udbe (Jurij Emeršič) razmišljanja o slovenski Cerkvi (Roman Globokar) ter arhivska zapuščina (Blaž Otrin).


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 292082432
Avtor: Janez Zdešar
Cobiss naslov: Pričevalec težkih dni : spomini na beg iz teharskega taborišča / Janez Zdešar. Življenje v besedi in sliki ; [uvodna beseda [k obema deloma] Stanislav Zore ; spremne besede Tamara Griesser-Pečar ... [et al.] ; fotografije Nadškofijski arhiv v Ljubljani ... et al.]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Družina, 2017 (tiskano v Sloveniji)
Fizični: 246 str. : ilustr. ; 24 cm