Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji

Premisleki o književnosti in jeziku

Boris Paternu

Oktober 2016

Založnik o knjigi

Literarni zgodovinar in teoretik Boris Paternu je za pričujočo knjigo Premisleki o književnosti in jeziku izbral vrsto svojih novejših raziskovalnih študij, tokrat usmerjenih v območja dveh različnih tematskih krogov.

Večji del študij problemsko posega na področje sodobne in moderne slovenske književnosti. Najbolj opazno zbran je ob Edvardu Kocbeku, Borisu Pahorju, Tomažu Šalamunu in Vladimirju Kavčiču ter ob mlajših modernistih tržaške literature, Ivanki Hergold in Mariju Čuku. V koroško problematiko pa je zasajena posebna razprava o Petru Handkeju.

Drugi del knjige prinaša študije, ki prestopajo meje književnosti in kritično aktualizirajo vprašanja, kot so: slovenščina na univerzi in v znanosti, problem amputacije rezijanščine iz slovenske jezikovne kulture, razmislek o avtonomiji univerze in končno vprašanje današnjega položaja ter pomena humanistike.

Obvezno branje za vsakega razmišljujočega Slovenca!


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 285348864
Avtor: Boris Paternu
Cobiss naslov: Premisleki o književnosti in jeziku / Boris Paternu
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2016 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 181 str. ; 21 cm