Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Preden zgorim

Gaute Heivoll

Februar 2015

Založnik o knjigi

Nedelja, 4. junija 1978. Požigalec že ves mesec pustoši v Finslandu, majhnem naselju v bližini Kristiansanda. Panika v malem naselju narašča. »To je vendar noro!« si šepetajo prebivalci. Kriminalisti v sodelovanju s krajevno policijo postavijo štab v stari občinski hiši. Požigalca je treba ujeti, sledov pa je malo.

Iste nedelje krstijo v finslandski cerkvi fantka z imenom Gaute Heivoll. S tem izhodiščem rekonstruira roman Preden zgorim dogajanje pomladi leta 1978, ki se bo izkazalo za naj­obsežnejšo in najbolj dramatično poglavje požiganja na Norveškem. Kdo požiga? Zakaj to počne? In kaj se dogaja s fantom, ki je bil krščen prav v tistem času in vse življenje živi z zgodbami o požarih? Kaj je nastalo iz njega?

Ko Gaute Heivoll vzporedno pripoveduje požigalčevo in svojo zgodbo, razpira vprašanje možnosti, ki se ponujajo v življenju vsakega človeka: kaj bo naredil iz sebe, kaj bo postal, v katerem svetu se bo znašel … Tako roman zastavlja vprašanje tanke meje med svetoma genialnih ustvarjalcev in norih uni­čevalcev.

Založba Zala – več o knjigi

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277035264
Avtor: Gaute Heivoll
Cobiss naslov: Preden zgorim / Gaute Heivoll ; [prevedel Darko Čuden]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Hlebce : Zala, 2015
Fizični: 263 str. ; 22 cm