Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZDRAVJE medicina

Prebujanje
Psiha v iskanju izgubljenega Erosa - psihonevroimunologija

Mateja Hafner, Alojz Ihan

Oktober 2014

Založnik o knjigi

Knjiga, v kateri so številni primeri ljudi z zdravstvenimi težavami zaradi porušenega razmerja med svojimi naravnimi potrebami ter delovnimi in življenjskimi obremenitvami. Vsak primer v knjigi avtorja, zdravnika, z detektivsko natančnostjo opišeta in bralcu razkrivata zanke, ki so paciente vodile v bolezni, motnje življenskega sloga, medčloveških odnosov, osebnih prioritet, smisla. Na koncu avtorja pri vsakem primeru pokažeta tudi izhod iz težav in tako omogočita bralcu, da najde upanje tudi za sebe.

Mnogoplastna legenda o Erosu in Psihi je arhetip duhovnega zorenja, brez katerega ni vstopa v svet odraslega, zdravega in dejavnega življenja. Eros in Psiha sta kot nezrela ljubimca sicer užila ljubezenski opoj, vendar za ceno skrivanja, prikrivanja, slabe vesti, nezaupanja do sebe in do ljubimca, negotovosti, neosredotočenosti nase in na lastno življenje. Sprejemanje pravil, ki sta jih v strahu dobivala od drugih, ju je vodilo v ločitev in smrt. Dokler nista v soočenju s temeljno človeško resničnostjo, smrtjo, začutila dragoceno resničnost sebe, svojega telesa in svoje lastne ljubezni in se za vse to odločno in odkrito začela boriti s komerkoli, ne glede na avtoriteto. Takrat se je pokazalo, da nihče ni v resnici stal nasproti njuni sreči – razen njunih lastnih strahov, slepote in zapredenosti v otroško in otročjo odvisnost ter nedejavnost. Arhetipsko zgodbo o Erosu in Psihi mora prej ali slej doživeti in jo ustrezno razrešiti vsak človek. Ob številnih preizkušnjah, skozi katere starogrški mit vodi oba hrepeneča ljubimca, se neredko zaustavi tudi arhetipska pot navadnega smrtnika – slehernika. V nasprotju z mitom, ki mu čas ne more do živega, pa smo ljudje omejena bitja in predolg postanek lahko pomeni tudi konec poti ter dokončno neizpolnjenost v peklu skrivanja, prikrivanja, slabe vesti, nezaupanja do sebe in drugih, negotovosti, neosredotočenosti nase in na svoje življenje. Temu sledijo posledice, ki si jih ljudje prikrivamo, dokler nas v obliki bolezni ne privedejo v takšno ali drugačno ambulanto oz. bolnišnico.
O tem ta knjiga.  – Alojz Ihan


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 274057728
Avtor: Mateja Hafner, Alojz Ihan
Cobiss naslov: Prebujanje : Psiha v iskanju izgubljenega Erosa - psihonevroimunologija / Mateja Hafner, Alojz Ihan
Postavitev: ZDRAVJE medicina
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Alpha center : Inštitut za preventivno medicino, 2014 ([Medvode] : Hiša tiska)
Fizični: 818 str. : ilustr. ; 24 cm