Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

PRAVO splošno

Pravo v informacijski družbi

Meta Ahtik in drugi

Junij 2014

Založnik o knjigi

V informacijski družbi se postavljajo zmeraj nova pravna vprašanja, ki so značilnost razvijajočega se tehnološkega okolja. Nekatera so pravno samo delno urejena ali prepuščena samoregulaciji ponudnikov storitev informacijske družbe. Sem spadajo ureditev interneta in elektronskih komunikacij, pravice do internetnih domen, vprašanja določanja internetnih standardov in izkoriščanja patentov na protokolih in tehnologijah, ki so del teh standardov. Nadalje gre za pravna vprašanja v zvezi z novimi pojavi in storitvami, kot so npr. spletno iskanje, računalništvo v oblaku in ponujanje programov kot storitev, družbena omrežja, spletni forumi, virtualne valute. Pomembno vprašanje so tudi pravice uporabnikov internetnih storitev v razmerju do ponudnikov internetnega dostopa na eni strani in do države na drugi strani. Zaradi naraščajočega vpliva informacijske tehnologije na življenje vsakega posameznika pravna regulacija tega področja vse bolj zadeva tudi vprašanja človekovih pravic in demokratične ureditve družbe.
Da bi učinkovito izkoristili vse priložnosti, ki jih ponuja informacijska doba, je treba nenehno preverjati ustreznost obstoječe pravne ureditve. Knjiga prinaša pregled in poglobljeno obravnavo nekaterih izbranih pravnih problemov in izzivov informacijske družbe, ki so bili doslej v slovenski pravni teoriji pomanjkljivo obravnavani.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273409280
Avtor: Meta Ahtik in drugi
Cobiss naslov: Pravo v informacijski družbi / M. Ahtik ... [et al.] ; urednik M. Damjan
Postavitev: PRAVO splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : IUS Software, GV založba, 2014
Fizični: 380 str.