Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Pozneje se pomeniva

Mateja Gomboc

Junij 2014

Založnik o knjigi

Čeprav le v treh svojo zgodbo predstavi prvoosebna pripovedovalka, je prelomni življenjski čas, kot ga doživlja ženski lik, osrednja tema tudi v večini tretjeosebnih pripovedi. In celo ko je tu in tam zgodba posredovana skozi moške oči, so te pretežno zazrte v žensko, živečo precej odločneje od moškega.

Vendar je odločnost lahko šele zgodbeni razplet in sprememba ob večjem ali manjšem življenjskem preobratu žensk različnih starosti – otroka, najstnic, študentk, mladenk, samskih in mladih mater, ženske srednjih let. Dogajanje je pretežno notranje, zato je zunanjega, vključno z dialogi, malo in ne teče le sintetično, ampak se s spominskimi obnovitvami bolj ali manj daljno preteklega skoraj v vseh zgodbah analitično dopolni v celovito informacijo o vzrokih za stanje osrednje osebe. Tako avtorica kljub kratkosti svojih pripovedi povzema celotne življenjske zgodbe oziroma tiste njihove sestavine, ki so za osebe ključne, ki jih zaznamujejo.

Protagonisti morajo razčistiti nejasnosti, ki mučijo njihovo psiho, pa naj vzroki zanje prihajajo iz nujnosti odraščanja in mladostniškega iskanja lastne identitete, odtujenosti v družini, pomanjkanja ljubezni, iz travmatične preteklosti ali z boleznijo zaznamovane sedanjosti, občutja osamljenosti, zaradi ljubezni, a tudi strahu pred izgubo svobode.

Mateja Gomboc živi z družino v Ljubljani, toda zvestoba primorskim koreninam diha iz vsake njene besede. Je profesorica slovenščine in italijanščine na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in sooblikovalka revije Mavrica. Ljubezen do jezika jo vodi k ustvarjanju učbenikov za slovenski jezik, v domišljijskem svetu pa se rojevajo zgodbe, tako za otroke kot za odrasle. Pri različnih založbah je izšlo že nekaj knjig za otroke (Matic in Meta vsepovsod, Polonca, mala in velika, Tinka), mladinski roman Ime mi je Jon in v izdajanju je roman za odrasle.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 6590956
Avtor: Mateja Gomboc
Cobiss naslov: Pozneje se pomeniva : kratke zgodbe / Mateja Gomboc ; [spremna beseda Vita Žerjal Pavlin]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Trst : Mladika, 2014 (Trst : Mediagraf)
Fizični: 157 str. ; 21 cm