Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

FILOZOFIJA stari in srednji vek

Pozabljeni temenos
Ontologija in eshatologija v arhaični grški misli

Jan Ciglenečki

Marec 2016

Založnik o knjigi

Srečevanja z nauki prvih grških mislecev so podobna potapljanju. Potapljanju v brezmejno globino, kjer postaja voda vse bolj temna in hladna, kolikor globlje se spuščamo, kjer barve postopno izgubijo svoj sijaj in je dnevna svetloba le še oddaljen spomin, ki vse bolj bledi. Daleč pod gladino ostane le še gosta Tišina, ki obvladuje vse okrog in – v nas. To je varovalni ovoj, ki obdaja »tisto Prvo«, to prôton, najgloblji temelj, ki so ga Grki imenovali arché, »Začetek« oziroma »Počelo« (Iz avtorjevega predgovora)
Monografija predstavlja sintezo arhaičnega mišljenja, ki v marsičem odstopa od prevladujočega pogleda na začetke grške filozofije. Naslovi poglavij predstavljajo nekatere temeljne pojme grške predsokratske misli: Počelo, Bitje, Bit, Sebstvo….

Jan Ciglenečki (1980) je doktoriral na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je od leta 2014 zadolžen za vaje iz antične, srednjeveške in renesančne filozofije. Sodeloval je pri prevodih iz grščine (Empedokles, Fragmenti, 2006; Fragmenti predsokratikov, 2012), koptščine (Gnostični evangeliji, 2014; Zgodnjekrščanski spisi, 2015) in nemščine (Adelma von Vay, Duh, sila, snov, 2011; C. G. Jung, Rdeča knjiga, 2015).


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282892800
Avtor: Jan Ciglenečki
Cobiss naslov: Pozabljeni temenos : ontologija in eshatologija v arhaični grški misli / Jan Ciglenečki
Postavitev: FILOZOFIJA stari in srednji vek
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : KUD Logos : Inštitut za preučevanje krščanskega izročila, 2015 ([Begunje] : Cicero)
Fizični: 431 str. ; 20 cm