Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

PREHRANA sladice

Potice iz Slovenije

Janez Bogataj

December 2013

Založnik o knjigi

Priznani slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj v edinstveni monografiji Potice iz Slovenije, ki je pravi slavospev tej priljubljeni sladici, predstavlja pot potice od najzgodnejših zapisov pa vse do danes. Obsežnemu opisu zgodovinskega razvoja v drugem delu knjige sledi predstavitev 28 receptov za pripravo sladkih in 12 receptov za pripravo slanih potic; recepte je avtor vrsto let zbiral v vseh slovenskih regijah.

V nasvetih za pripravo potice boste našli skrivnosti o tem, kako mora potica vzhajati, in vse o debelini nadeva, pomembno pa je tudi dejstvo, da potice pečemo v potičniku. Le okrogla oblika tega peciva z luknjo v sredini se namreč upravičeno imenuje potica.

Potice so bile in so še vedno pomembna sestavina narodne identifikacije (poleg kranjske klobase, nageljna, narodno-zabavne glasbe itn.). Tako smo leta 2006 v Sloveniji dobili Strategijo gastronomije. In v samem vrhu gastronomske piramide Slovenije je – kot najbolj razpoznavno slovenska – pehtranova potica, saj smo med redkimi okolji v Evropi in svetu, kjer se pehtran uporablja tudi v najrazličnejših sladkih jedeh.

Bogastvo različnosti potic je tolikšno, da avtor v monografiji na koncu določi oz. predlaga za vsak mesec in za vsak praznik v letu značilno potico.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 268186624
Avtor: Janez Bogataj
Cobiss naslov: Potice iz Slovenije / Janez Bogataj ; [fotografije Tomo Jeseničnik ; risbe Janez Bogataj, risba na str. 62 France Golob]
Postavitev: PREHRANA sladice
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Rokus Klett, 2013 ([Ljubljana] : Schwarz print)
Fizični: 239 str. : ilustr. ; 29 cm