Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Poljubček

Roald Dahl

Založnik o knjigi

Poljubček (Kiss Kiss, 1960) sodi med avtorjeve najbolj znane in priljubljene zbirke. V njej je zbranih enajst zgodb, v katerih se Dahl izkaže kot izjemen poznavalec temnih plati človeške duše. Usode pohlepnih, prebrisanih, preračunljivih likov slika z obilico črnega humorja in nas s prefinjenim stopnjevanjem napetosti vedno popelje do končnega presenetljivega preobrata. Bralcu se med drugim razodenejo kruta smrt tiranskega soproga, kazen za pohlepnega trgovca, nenavadno maščevanje zatrte soproge, ironičen konec vegetarijanskega kuharčka, v lastno past ujeta prešuštnica … Pri tem se Dahl vztrajno sprehaja po robu verjetnega, ki ga pogosto prestopi in zgodbo začini z dobro mero fantastičnih prvin.

Odlomek

“… Lahko vam povem le, da v vsem svojem življenju še nikoli nisem videl česa bolj zastrašujočega od teh ust. Preprosto nisem mogel prenesti, da se mi tako približujejo. Tudi če bi mi kdo v obraz potiskal razbeljen likalnik, ne bi bil niti približno tako prestrašen, prisežem, da ne. Močne roke so me objemale in me tiščale ob stol, da se nisem mogel premakniti, in usta so kar naprej rasla in rasla, in kar naenkrat so bila tik nad mano, ogromna, vlažna in jami podobna, in v naslednjem hipu – sem bil v njih.”

Založba Sanje – več o knjigi

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 242256128
Avtor: Roald Dahl
Cobiss naslov: Poljubček / Roald Dahl ; iz angleščine prevedla Ana Barič Moder
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2008
Založništvo: Ljubljana : Sanje, 2008 (natisnjeno v EU)
Fizični: 291 str. ; 21 cm