Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Pogovoriti se morava o Kevinu

Lionel Shriver

Februar 2015

Založnik o knjigi

Roman Pogovoriti se morava o Kevinu je ameriška pisateljica Lionel Shriver napisala leta 2003 (štiri leta po tragičnem dogodku na srednji šoli Columbine) in z njim dregnila v enega še zadnjih obstoječih tabujev naše družbe – nevprašljivost in samoumevnost materinske ljubezni. Zelo sugestivno napisan roman, katerega narativna struktura se gradi prek pisem, ki jih Eva Khatchadourian piše svojemu možu Franklinu, je pripoved o fiktivnem masakru na srednji šoli. S pomočjo pisem se želi Eva, žalostna, zlomljena in s krivdo prepojena mati, katere odtujeni sin je pri petnajstih zagrešil neizrekljiv in nedopusten zločin, soočiti s težkim bremenom odgovornosti in krivde. Je kriva ona? Je zares ljubila svojega sina? Zakaj nikakor nista mogla vzpostaviti pravega odnosa in varne navezanosti? Kaj je naredila narobe?

Pogovoriti se morava o Kevinu je neprizanesljiv, pogumen in iskren portret materinstva ter pretresljiv pogled na krivdo, izgubo in sramoto, ki se nam razkrije skozi oči matere. Gre za preplet intimne psihološke drame in trilerja, ki s svojo počasi plazečo se napetostjo pronica skozi strukturo grške tragedije. Zato ne preseneča, da je eden od kritikov o tem nadvse subtilno napisanem romanu dejal:

»Pogovoriti se morava o Kevinu je drama, ki si je Evripid ni upal napisati.«


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276711168
Avtor: Lionel Shriver
Cobiss naslov: Pogovoriti se morava o Kevinu / Lionel Shriver ; [prevedla Alenka Perger]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Tržič : Učila International, 2014 (natisnjeno v EU)
Fizični: 480 str. ; 20 cm