Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

VERSTVA IN DUHOVNOST krščanstvo

Pogovori

Maryot Thomaasenn

Februar 2016

Založnik o knjigi

Knjiga parafrazira življenje Ješue iz Nazareta, kakor so rojaki klicali Jezusa, ko se pogovarja z otroki o življenjskih vrednotah, prežetih z ljubeznijo do bližnjega. Svetopisemski »Pustite male k meni!« je vzgib za nastanek poučnih pogovorov z najstniki.

Nekaterim je postal navdih za življenje, celo tak navdih, da so zapustili vse drugo in se odločili samo zanj … Drugi so razmišljali o njem. Ne vedno vsi prijazno, a tudi med misleci so se našli številni, ki jih je navdihoval, poleg onih, ki so ga zavračal … Pisatelji, pesniki in drugi umetniki so ga pogosto »upodobil«. Ob njem so razmišljali o najtežjih in najbolj bistvenih vprašanjih človeške eksistence … Jezus Kristus!

Svetovni in slovenski književnosti bi veliko manjkalo, ko bi morali njegovo ime in razmišljanje o njem vreči iz literarnih del. Niso se ukvarjali z njim samo neki »drugorazredni « pisarji, ampak tudi literarni vršaci in vrhovi miselnega sveta.
Naj naštejem samo nekaj piscev novejšega časa: L. N. Tolstoj, M. de Unamuno, G. Bernanos, L. Bloy, C. Pegy, F. Mauriac, F. Thomson. T. S. Eliot, P. Claudel, I. Silone, G. Papini … M. Thomaasenn.

Na svojski način na tem seznamu prednjačijo Rusi. Mar niso besede o Kristusu v Pasternakovem romanu Doktor Živago nesmrtne? Kaj bi ostalo od literarnih del Dostojevskega, ko bi iz njih črtali Kristusa?

Ne nazadnje se lahko vprašamo, kaj bi ostalo od slovenskega Cankarja, ko bi iz njegovih del in njegovega slovarja črtali Kristusa? Tudi sodobnejša Zidarja in Rebulo bi zelo osiromašili, ko bi hoteli pri njiju ponoviti isti izločevalni postopek. Kaj bi bil brez Kristusa Prešernov Krst pri Savici? Kako bi krhkemu velikanu pesniške besede Kosovelu neskončno manjkal »beli Krist«, ko bi ga izbrisali? In Balantičeva poezija bi razvodenela do nerazpoznavnosti brez Nazarečana!


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 281467392
Avtor: Maryot Thomaasenn
Cobiss naslov: Pogovori / Maryot Thomaasenn ; [prevedla B. K.] ; ilustracije Peter Abram ; [spremna beseda Božo Rustja]
Postavitev: VERSTVA IN DUHOVNOST krščanstvo
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Celje : Celjska Mohorjeva družba : Društvo Mohorjeva družba, 2015 (Maribor : Dravski tisk)
Fizični: 100 str. : ilustr. ; 22 cm