Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

PRAVO civilno

Pogodbeno pravo 2
elementi pogodbe

Luigi Varanelli

Februar 2016

Založnik o knjigi

Knjiga Pogodbeno pravo 2 – Elementi pogodbe je druga knjiga iz zbirke Pogodbeno pravo, ki prvič v Sloveniji celovito obravnava pogodbeno pravo v teoriji in praksi. Avtor razčlenjuje ter analizira posamezne elemente pogodbe in njene sestavne dele.

V knjigi so celovito in do podrobnosti razčlenjeni konstitutivni elementi pogodbe, in sicer soglasje volj, predmet in kavza, in stranski elementi (pogoj in rok). V okviru soglasja volj avtor natančno opiše, kako se poslovni volji pogodbenih strank srečata v dogovoru, ki nato postane veljavna in učinkovita pogodba. Obravnava ponudbo in sprejem ponudbe ter oblike pogodbe kot način izražanja poslovne volje (preko izjave poslovne volje in soglasja volj pogodbenih strank).

Ker je slovenski sistem pogodbenega prava kavzalen, je nujna obravnava pogodbene kavze kot konstitutivnega elementa pogodbe. Posebna pozornost je namenjena konceptualnim mejam med relevantno pogodbeno kavzo in nerelevantnim nagibom sklenitve pogodbe.

Avtor analizira tudi predmet pogodbe kot pogodbeni program, ki obarva ravnanje pogodbenih strank. V predmetu se tako zrcalijo pogodbene obveznosti, z njim pa pogodbeni stranki oblikujeta poslovni načrt, ki je podlaga za njuno izpolnitev.

Čeprav sta pogoj in rok za obstoj in veljavnost pogodbe nebistvena, pa utegneta prav ta dva stranska elementa pogodbe imeti bistveni pomen pri odločitvi, ali skleniti pogodbo in kdaj.

Dodana so poglavja o teoriji pravne podlage v nemški pravni doktrini, o fiduciarnih poslih in klavzuli hardship.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282198016
Avtor: Luigi Varanelli
Cobiss naslov: Pogodbeno pravo. 2, Elementi pogodbe / Luigi Varanelli
Postavitev: PRAVO civilno
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : IUS Software, GV založba, 2015 (Ljubljana : Itagraf)
Fizični: 390 str. : graf. prikazi ; 25 cm