Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA zgodovina Evropa

Podivjana celina
Evropa po drugi svetovni vojni

Keith Lowe

Januar 2015

Založnik o knjigi

V enaindvajsetem stoletju na konec druge svetovne vojne radi gledamo kot na čas radosti. Videli smo podobe mornarjev, kako poljubljajo dekleta na newyorškem Times Squaru, in nasmejane čete vseh narodnosti, kako si podajajo roke vzdolž pariških Elizejskih poljan. Toda kljub vsemu slavju ob koncu vojne je bila Evropa pravzaprav domovina razdejanja, anarhije, maščevanja, praznine in žalovanja.
Knjiga britanskega zgodovinarja Keitha Lowa Podivjana celina: Evropa po drugi svetovni vojni (Savage Continent: Europe in the aftermath of world war II, 2012) se začne s podrobnim opisom, kaj vse je bilo med vojno uničeno, tako na stvarni kot moralni ravni. V drugem delu avtor opisuje val maščevanja, ki je preplavil celino, v tretjem in četrtem delu pa predstavi, kaj se je zgodilo, ko so maščevanje in druge oblike nasilja spustili z vajeti: zanetili so etnično čiščenje, politično nasilje in državljanske vojne – dogodke z najbolj daljnosežnimi posledicami v evropski zgodovini. V grobem je torej opisano obdobje v letih 1944–49.

Založba Modrijan – več o knjigi


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276026624
Avtor: Keith Lowe
Cobiss naslov: Podivjana celina : Evropa po drugi svetovni vojni / Keith Lowe ; prevod Breda Biščak
Postavitev: ZGODOVINA zgodovina Evropa
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2014 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 470 str., [16] str. pril. : ilustr., zvd. ; 24 cm