Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

ZGODOVINA skupinske biografije

Ples

Mitja Močivnik

Marec 2016

Založnik o knjigi

Knjiga je kronika družine Ples in zajema časovno obdobje od srede 19. stoletja do konca 20. stoletja. Osrednja oseba družine je Miroslav Ples, avtorjev praded, ki je bil dolgoletni devinski župan (1887-1902) in hotelir. Objavljena so županova pisma in geografska karta občine, ki je imela večinsko slovensko prebivalstvo. Ples je bil ustanovitelj in prvi predsednik bralnega in pevskega društva “Ladija” v Devinu. V njegovem času je bil zgrajen občinski dom v katerem je imela svoje prostore slovenska šola. Bil je član izvršilnega odbora Narodno napredne stranke za goriško deželo.
Dokumenti v knjigi pričajo o velikem razdejanju, ki ga je vojna prizadela Devinu na liniji fronte in Plesovi posesti. Štirje bratje Ples so bili avstro-ogrski oficirji. Najstarejši brat Rudi je padel na vzhodni fronti v Galiciji, ostali trije pa so vojno preživeli. Ivan Ples, doktor prava in Leopold Ples, avtorjev ded, ki je od očeta kasneje prevzel posest in hotel, sta preživela ujetništvo v Rusiji. V Tomsku sta se leta 1919 priključila polku Matija Gubec, ki je imel v svoji sestavi slovenski bataljon. Ta del zgodovine je slovenski javnosti skoraj popolnoma neznan.
Obdobje med obema svetovnima vojnama je bil v Devinu čas raznarodovalne politike, spreminjanja slovenskih imen, zapiranja slovenskih šol in društev. Leopold Ples je v težkih okoliščinah obstal in nadaljeval z gospodarsko dejavnostjo in hotelirstvom. Hotel Ples je deloval od leta 1834, v času prve svetovne vojne je bil porušen in kasneje obnovljen, do leta 1994, ko so v njem dobili svoje prostore učenci mednarodne gimnazije Jadranskega zavoda združenega sveta.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 7921132
Avtor: Mitja Močivnik
Cobiss naslov: Ples : Plesovi v Devinu = i Ples a Duino = the Ples family in Devin / Mitja Močivnik ; [prevodi italiano Martina Clerici, English John Stubbs]
Postavitev: ZGODOVINA skupinske biografije
Jezik: slovenski, italijanski, angleški
Leto: 2015
Založništvo: Trst : Založništvo tržaškega tiska, 2015 ([Sv. Nedelja] : Printera)
Fizični: 109 str. : ilustr. ; 29 cm