Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

ZGODOVINA skupinske biografije

Plemiške rodbine na Slovenskem
16. stoletje. Del 1, Od Barbov do Zetschkerjev

Miha Preinfalk

April 2016

Založnik o knjigi

Šestnajsto stoletje je tudi slovenskim deželam prineslo korenite spremembe na družbenem, kulturnem in gospodarskem področju. Nenehni in obsežni turški vpadi so prisilili mnoge hrvaške plemiče, da so se naselili na Kranjskem in Štajerskem in tako »postali« habsburško plemstvo. Za boj proti Turkom je deželni knez potreboval velike vsote denarja, ki jih je lahko zagotovil le s sodelovanjem deželnih stanov. Ti so bili odkrito protestantski in zato v stalnih konfliktih z deželnim knezom.

Povečane potrebe po denarju so silile zemljiške gospode k povečevanju dohodkov od njihovih gospostev in to je prav v 16. stoletju vodilo do dveh največjih izbruhov kmečkega nezadovoljstva. Zapuščine protestantskih plemičev s konca 16. stoletja razkrivajo tudi sorazmerno veliko število slovenskih knjig, kar priča o njihovem znanju slovenščine.

Večina rodbin, ki so svoj družbeni vzpon začele v 16. stoletju, je v naslednjih stoletjih izumrla, nekatere pa so se ohranile vse do današnjih dni.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 283725824
Avtor: Miha Preinfalk
Cobiss naslov: Plemiške rodbine na Slovenskem : 16. stoletje. Del 1, Od Barbov do Zetschkerjev / Miha Preinfalk
Postavitev: ZGODOVINA skupinske biografije
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Viharnik, 2016 (Medvode : Littera picta)
Fizični: 376 str. : ilustr., rodoslovne tabele ; 25 cm