Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA skupinske biografije

Plemiške rodbine na Slovenskem
19. in 20. stoletje. Del 3, Od Aljančičev do Žolgerjev

Miha Preinfalk

December 2017

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga je šesta v zbirki Blagoslovljeni in prekleti in tretja, ki se ukvarja z rodbinami, poplemenitenimi v 19. in 20. stoletju. V tem obdobju habsburške monarhije je bila večina posameznikov povzdignjena v plemiški stan na podlagi vsaj tridesetletne neprekinjene zveste službe cesarju v vojski ali državni upravi.
Burno obdobje prve svetovne vojne in nepredvidljive politične razmere pred razpadom monarhije konec leta 1918 pa so tudi na tem področju prinesli nekaj sprememb, ki jih opisuje ta knjiga: častniki so lahko za predikate uporabljali toponime (imena krajev bitk), postopek za pridobitev naziva so lahko do konca speljali vdova in potomci, v nekaterih primerih so plemiške nazive lahko prevzeli celo zaročenka in nezakonski otroci padlih častnikov.
V zadnjem letu monarhije mnogo plemiških diplom ni bilo izdelanih ali pa so se jim poplemenitenci v pričakovanju političnih dogodkov odrekli.

Prvi in drugi del sta izšla pod naslovom Blagoslovljeni in prekleti.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 292390144
Avtor: Miha Preinfalk
Cobiss naslov: Plemiške rodbine na Slovenskem : 19. in 20. stoletje. Del 3, Od Aljančičev do Žolgerjev / Miha Preinfalk
Postavitev: ZGODOVINA skupinske biografije
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Viharnik, 2017 (Škofja Loka : Nonparel)
Fizični: 296 str. : ilustr., rodoslovne tabele ; 25 cm