Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani

Petunija v čebulni gredi

Anna Valenčič Davis

Marec 2016

Založnik o knjigi

Gre za krajši roman, sestavljen iz šestnajstih epizod, v katerih opisuje značilne dogodke iz svojega otroštva. Njeno otroštvo se je odvijalo v razpetosti med dvema jezikoma in s tem med zavzetostjo po ohranjanju slovenstva na eni strani ter hkrati z neizbežno asimilacijo v večkulturno okolje, ki ga je zaznamovala tudi rasna in narodnostna nestrpnost.
Anna Valencic Davis je z objavo tega romana v slovenščini postala slovensko-ameriško-čilska pisateljica. Rodila se je leta 1945 v Toledu v Ohiu, kamor so se zaradi fašističnega nasilja nad Slovenci njeni starši preselili iz Primorske v 30 letih prejšnjega stoletja. Odraščala je v narodnostno mešanem okolju. Materinščino je uporabljala samo v domačem okolju in v stiku z maloštevilnimi slovenskimi someščani. V Toledu je študirala jezike in književnost na University of Indiana v Bloomingtonu. Tam se je seznanila s podiplomskim študentom iz Čila, se dve leti pozneje poročila z njim in se preselila v Santiago de Chile, kjer tudi živi. Na različnih ustanovah poučuje angleščino, med drugim na Santiago College in Universidat Catolicas.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 279662848
Avtor: Anna Valenčič Davis
Cobiss naslov: Petunija v čebulni gredi / Anna Valenčič Davis ; [spremna beseda Janja Žitnik Serafin]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Slovenska izseljenska matica, 2015 (Ljubljana : Birografika Bori)
Fizični: 84 str. : fotogr. ; 20 cm