Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST pesništvo

Pesmi srca
Izbrane pesmi

Marceline Desbordes-Valmore

Marec 2015

Založnik o knjigi

Marceline Desbordes-Valmore (1786−1859) je pomemben in izviren pesnik zgodnjega francoskega romantizma. Pesnik, ne pesnica, saj je bila poezija v tedanji francoski literarni srenji prihranjena za pesnike, medtem ko so smele biti ženske v poeziji prisotne le kot muze oziroma predmet ljubezni ali oboževanja. Pišočim ženskam vzdušje nikakor ni bilo naklonjeno in celo beseda pesnica, poétesse, je omalovažujoče označevala žensko, ki piše nezahtevne pesmi, polne čustev in skoraj nevredne branja. Kljub temu so Marceline Desbordes-Valmore že nekateri njeni sodobniki, na primer Verlaine, Rimbaud in Baudelaire, jemali resno in ji to izkazali z nazivom pesnik, poète.
Desbordes-Valmorova je bila že v času svojega življenja priznana in nagrajevana pesnica, čeprav včasih s pridržkom, da so rime predvidljive ali da pesniške oblike v njeni poeziji niso najbolj dovršene. Veliko njenih pesmi so uglasbili že v času njenega življenja in ustvarjanja, med drugimi so glasbo za njeno poezijo pisali prijateljica Pauline Duchambge, skladatelja Camille Saint-Saëns in Gioacchino Rossini ter celo gospodična Nodiereva, hči Charlesa Nodiera, medtem ko je bila ena najsodobnejših uglasbitev ustvarjena na prelomu iz 20. v 21. stoletje.

Pesmi srca francoske pesnice Marceline Desbordes-Valmore je prevedla vrhunska prevajalka Marija Javoršek, ki je lani prejela nagrado Prešernovega sklada, spremno besedo pa je napisala Živa Čebulj.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277026560
Avtor: Marceline Desbordes-Valmore
Cobiss naslov: Pesmi srca : [izbrane pesmi] / Marceline Desbordes-Valmore ; prevod in izbor Marija Javoršek ; spremna beseda Živa Čebulj
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Alma Mater Europaea - Institutum Studiorum Humanitatis, Fakulteta za podiplomski humanistični študij, 2014 (Ljubljana : Littera picta)
Fizični: 138 str. ; 21 cm