Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo

Pesem za liro

Bina Štampe Žmavc

Februar 2016

Založnik o knjigi

Vrhunska pesnitev na temo Orfeja in Evridike vrhunske pesnice, vrhunske ilustratorke, vrhunskega glasbenika in vrhunskega oblikovalca.

Pesnica v svojskem ritmu in zanimivi zvočni podobi sicer obnavlja klasični antični mit, vendar ga že s prvim verzom odmakne daleč nazaj v davnino. Orfejski mit dandanes namreč zastavlja vprašanje, ali je sploh še možen v takšni obliki, kot ga upesnjuje pesnica. S tem se zastavlja vprašanje o obstoju poezije same.
Orfeji morda še zmeraj potrebujejo svoje muze, toda muza noče več ostati muza. Skrivnost pesnikove biti je namreč že davno razkrita – tudi muzam. Zato vse bolj odtegujejo liro iz Orfejevih rok in privzemajo njegovo vlogo. V civilizaciji, ki v apokaliptičnem deliriju hoče postati nesmrtna, Muza noče biti več samo večna navdihovalka in hkrati žrtev, četudi povzdignjena na oltar poezije. Hoče prevzeti orfejsko vlogo in, kot pravi pesnica Louise Glück, preživeti.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 84223489
Avtor: Bina Štampe Žmavc
Cobiss naslov: Pesem za liro / Bina Štampe Žmavc ; ilustracije Alenka Sottler ; [spremna beseda Jaroslav Skrušný]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Maribor : Založba Pivec, 2015 ([Maribor] : Dravski tisk)
Fizični: 76 str. : ilustr. ; 22 cm + 1 CD