Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Pescarske zgodbe

Gabriele D'Annunzio

December 2019

Založnik o knjigi

Italijanski književnik Gabriele D’Annunzio (1863–1938) je med bralstvom znan kot pesnik, romanopisec in dramatik, malo manj pa kot pisec krajših proznih del, ki jih je ustvarjal zlasti v svojih mladih letih. Tako je že pri devetnajstih letih izdal svoje prvo prozno delo, zbirko enajstih črtic z naslovom Deviška dežela. V njej obravnava teme, povezane z življenjem ljudi v njegovem rojstnem kraju Pescara, manjšem abruškem mestu na jadranski obali, in njeni okolici.

Podobno tematiko je ohranil tudi v zbirki štirih novel z naslovom Knjiga devic, v zbirki kratkih zgodb z naslovom Sveti Pantaleon in zbirki treh zgodb z naslovom Nasilneži. Leta 1902 je kot uveljavljen romanopisec začutil potrebo, da bralcem predstavi svoja mladostna dela, in je iz zadnjih treh zbirk izbral osemnajst, po njegovem mnenju najbolj reprezentativnih pripovedi, jih na novo uredil, slogovno izpilil in izdal z naslovom Pescarske zgodbe.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 300938496
Avtor: Gabriele D'Annunzio
Cobiss naslov: Pescarske zgodbe / Gabriele D'Annunzio ; prevedel, [spremna beseda] Vasja Bratina
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2019
Založništvo: Ljubljana : Literarno-umetniško društvo Literatura, 2019 ([Begunje] : Cicero)
Fizični: 276 str. ; 23 cm