Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST dramatika

Perzijec ; Kazina

Tit Makij Plavt

November 2017

Založnik o knjigi

Eden najpomembnejših rimskih komediografov, Tit Makij Plavt (3.–2. stol. pr. Kr.), se je navdihoval pri starogrški »novi komediji«, ki je sledila prepoznavnemu vzorcu: prikazovala je stereotipne melodramatične zgodbe in v njihovem okviru paleto človeških tipov, kakršni so sitni in stiskaški oče, zaljubljeni mladenič, pretkani suženj. Svojim predelavam grške komedije pa je Plavt vtisnil še lastni pečat z vnašanjem prvin iz italske uprizoritvene umetnosti, ki sta jo zaznamovali burkaštvo in zajedljiv humor. Ta knjiga prinaša njegovi doslej neprevedeni burki Perzijec (Persa) in Kazina (Casina). V Perzijcu se Plavt poigrava s konvencijami grške nove komedije, tako da lahko v njej vidimo kar »komedijo o komediji«, medtem ko v Kazini spremljamo motiv, dobro poznan iz številnih del evropske književnosti, ne nazadnje iz Linhartove veseloigre Matiček se ženi: gospodar zasleduje služabnico, a se na koncu osmeši. Rdeča nit, ki povezuje Plavtovi igri, je prevratniški saturnalijski duh, v katerem osebe z avtoriteto – starci, očetje, gospodarji – potegnejo krajši konec.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291678208
Avtor: Tit Makij Plavt
Cobiss naslov: Perzijec ; Kazina / Tit Makij Plavt ; prevod, opombe in spremna beseda Nada Grošelj
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST dramatika
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Alma Mater Europaea - Institutum Studiorum Humanitatis, Fakulteta za podiplomski humanistični študij, 2017 (Ljubljana : Nonparel)
Fizični: 209 str. ; 21 cm