Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SOCIOLOGIJA sociologija kulture

Periferna Evropa

Ksenija Vidmar Horvat

Maj 2018

Založnik o knjigi

Knjiga obravnava družbene spremembe v Evropi po dveh svetovnih krizah, finančni (2007–2008) in begunski (2015–). Teza je, da je postkrizno stanje v Evropi notranje povezano s procesi evropeizacije in posebnega obrata, ki ga je ta zavzela po koncu hladne vojne. Po letu 1989 je center izvajal politiko »notranjega kolonializma«, periferija pa je postopoma prevzemala vlogo imperialne meje. Po obeh širitvah je prišlo do obrata od vladanja s politiko k vladanju s kulturo; družbena pogodba je bila spremenjena v kulturno. Evropska integracija se je iz prihodnostne preobrazila v komemorativno pripoved, pri čemer je EU post­komunistični Vzhod služil, da opravi prehod v neoliberalno državo.

V tem stanju se danes nahaja priložnost, da periferija znova premisli tezo o koncu zgodovine po 1989 ter se kot geografska, politična in kulturna regija marginaliziranega evropskega akterja razvije v postkrizno konstelacijo evropske alternative.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 294310144
Avtor: Ksenija Vidmar Horvat
Cobiss naslov: Periferna Evropa : tranzitologija in postkrizni diskurzi v jugovzhodni Evropi / Ksenija Vidmar Horvat
Postavitev: SOCIOLOGIJA sociologija kulture
Jezik: slovenski
Leto: 2018
Založništvo: Ljubljana : Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2018 ([Ljubljana] : Birografika Bori)
Fizični: 138 str. : ilustr. ; 24 cm