Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

ZGODOVINA biografije drugi

Peklenska rezidenca Brozovih

Andrija Čolak

Junij 2014

Iz spremne besede 

“Več kot štiri desetletja enega sistema in ene ideologije na oblasti so minila z večjimi ali manjšimi pretresi, krizami in dramatičnimi trenutki. O večini njih je znanega veliko. O krizi, ki je od začetka sedemdesetih let do smrti Josipa Broza pretresala ves sistem, pa se ve bolj malo. To je bila kriza nasledstva, ki je nastala, ko je postalo jasno, da je biološki odhod Josipa Broza neizbežen in je bilo treba izboriti mesto in pozicijo, da bi se po tem odhodu zagotovila ne le kontinuiteta oblasti, ampak tudi lasten položaj. V teh bojih ni bil udeležen samo en pretendent, eden od njih pa je bil najbolj v napoto. Ali je bila Jovanka Broz resnična pretendentka, bi lahko razpravljali. Da je prav ona predstavljala motnjo in prepreko drugim, pa ni dvoma. V njej so drugi videli glavno nasprotnico in konkurentko, prav to pa je določilo njeno usodo. Zato pričujoča knjiga ni biografija, ni zgodba o življenju na dvoru. Deloma gre za zgodbo o boju za oblast v sistemu, v katerem je oblast dosmrtna.

V resnični demokraciji velikane določajo nepristranska sodišča zgodovine. Josip Broz je imel to nesrečo, da je bil za časa življenja proglašen za velikana, mit, božanstvo. Nič bolj srečen ni bil niti narod, v katerega imenu je vladal, saj so veliki ljudje veliko breme svojih narodov. Njegov kult je dominiral polna štiri desetletja, po njem se je merilo vse, ko je prišel čas njegovega neizogibnega odhoda, pa je obetajoča se praznina zaskrbela vse tiste, ki so doprinesli h grajenju njegovega kulta. Parola “po Titu – Tito” je bila zgolj poskus, da se ne bi nič spremenilo, ampak bilo je jasno, da se bodo po Titu pojavili majhni “titki”, ki bodo poskušali na njegovem kultu zgraditi lasten kult.

Samo tako lahko pojasnimo vlogo in obnašanje Jovanke Broz v letih, ko je Josip Broz zašel v globoko starost. Ona je imela priložnost vse to videti in razumeti, kakor je nedvomno imela tudi priložnost sama čutiti opojnost brezmejne oblasti. Iz takšnega odnosa ene in druge strani je moral nastati spor, ki je Josipu Brozu grenil poslednja leta življenja, ki je njegov dom pretvoril v peklensko rezidenco in ki je zelo resno pretresal tudi vso državo.”

Andrija Čolak


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273538048
Avtor: Andrija Čolak
Cobiss naslov: Peklenska rezidenca Brozovih / Andrija Čolak ; [prevod Zoran Triglav]
Postavitev: ZGODOVINA biografije drugi
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Mengeš : Ciceron, 2014
Fizični: 259 str. : ilustr. ; 20 cm