Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA 2. svetovna vojna Slovenci

Ozna in prevzem oblasti 1944-46

Ljuba Dornik Šubelj

November 2013

Založnik o knjigi

Ljuba Dornik Šubelj v knjigi najprej obravnava Varnostno obveščevalno službo in odsek za notranje zadeve kot predhodnika Oddelka za zaščito naroda (Ozna) v Sloveniji. Kot je Čeka (Vseruska izredna komisija za boj proti kontrarevoluciji in špijonaži) pomenila osnovo za vzpostavitev Leninove totalitarno nadzorovane države, je tudi v Sloveniji Vos pomenil podlago za razvoj vseh ostalih represivnih organizacij in oblik obveščevalnih ter varnostnih služb med drugo svetovno vojno in po njej. Iz raznovrstnih reorganizacij službe državne varnosti (Udba) med vojno in takoj po vojni (Knoj, Udv, Kos) izhaja splošna ugotovitev: bolj ko so se spreminjala imena, bolj je ostala struktura službe enaka, prav tako pa tudi njene naloge in sredstva, ki jih je pri delu uporabljala. Poročila Ozne so bila ključna za sprejemanje političnih odločitev ožjega partijskega vrha ob koncu vojne in takoj po njej. V knjigi so podrobno obravnavane naloge Ozne ob koncu vojne in pri vzpostavljanju nove oblasti (vojni ujetniki, taborišča, poboji, Cerkev, razlastitve, izgoni, cenzura, protiobveščevalna služba, gospodarske naloge, Matjaževa vojska, politični procesi).

Dodana je tudi poimenska shema Ozne in Udv. Besedilo je pisano na podlagi ljubljanskih, beograjskih in moskovskih arhivov. Iz arhivov je tudi fotografsko in dokumentarno gradivo, mnoge fotografije in dokumenti so prvič objavljeni.

Založba Modrijan, več o knjigi, preberite odlomek

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 268747264
Avtor: Ljuba Dornik Šubelj
Cobiss naslov: Ozna in prevzem oblasti 1944-46 / Ljuba Dornik Šubelj
Postavitev: ZGODOVINA 2. svetovna vojna Slovenci
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Modrijan : Arhiv Republike Slovenije, 2013
Fizični: 472 str. : ilustr. ; 25 cm