Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Oscar in Lucinda

Peter Carey

Bookerjeva nagrada

1988

Založnik o knjigi

Panoramični roman Oscar in Lucinda je po kritiški presoji eden od vrhov v literarnem opusu mednarodno priznanega avstralskega pisatelja Petra Careyja. Podlaga zgodbe je široko zasnovan prikaz Avstralije v drugi polovici 19. stoletja in vzporedno tudi viktorijanske Anglije tistega časa. Peter Carey z razkošnimi opisi, zaradi katerih velja za literarnega dediča Charlesa Dickensa, in hkrati z vnosi groteskno komičnega, ki so njegov edinstven avtorski podpis, v kolonialistični prostor pete celine z njegovo tradicionalno moralo na eni strani in vrvečo poslovno nezasitnostjo na drugi, postavi svoja glavna lika, Oscarja in Lucindo.

Oba sta kar se da nenavadni osebnosti. Oscar Hopkins je mlad anglikanski duhovnik, vzgojen v strogem religioznem duhu, a obseden s hazardersko strastjo, Lucinda Leplastrier pa svojeglava avstralska dedinja, ki v težnji po neodvisnosti postane lastnica steklarne.

Careyjev mnogostranski romaneskni prikaz, njegov mimohod sijajno opisanih oseb, obkrožajočih glavna protagonista, se iz živopisanih dogodkov, ki se zlagajo v zgodovinsko rešerširano in stvarno, seveda pa literarno predelano panoramo dobe in prostora, v zadnji tretjini romana začne prevešati v nadrealistično popotovanje po neprehodnih širjavah Avstralije. Oscar, podneten z ljubeznijo do Lucinde, osnuje ekspedicijo za prevoz steklene cerkve, izdelane v dekletovi steklarni, v malodane nedostopni predel celine. Česar s tedanjimi prevoznimi sredstvi ni mogoče prepeljati po normalni poti, dostavi Oscar na cilj s pomočjo svoje vizije. Cena, ki jo oba neobičajna junaka plačata, je več kot zasoljena. Bralec, ki ga Carey zajame z energijo svoje obsežne pripovedi, v kateri tako rekoč ni narativnih praznin, temveč je zgoščena, ganljiva in srhljiva, necenzurirana in polemična, pa plača kvečjemu z urami, ki jih odtrga od svojih vsakdanjih nujnosti. Roman je namreč s svojimi vpogledi v navzkrižja človeške psihologije, njene humorne in obskurne tančine, povsem neustavljiv.

Po romanu, ki je pisatelju leta 1988 prinesel Bookerjevo nagrado, je Gillian Armstrong posnela film s Cate Blanchett in Ralphom Fiennesom v glavnih vlogah.

Založba Modrijan, več o knjigi
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 257217024
Avtor: Peter Carey
Cobiss naslov: Oscar in Lucinda / Peter Carey ; prevedla in spremno besedo napisala Miriam Drev
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2011
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2011 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 607 str. ; 23 cm