Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

UMETNOST arhitektura

Ornament in zločin

Adolf Loos

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Avstrijski arhitekt Adolf Loos (1870–1933) je s svojim delom in osebnostjo razburjal duhove svojega časa. V dobi prevladujočega poznega historicizma in Jugendstila, s katerim so Dunaj zavzeli secesionisti, je leta 1898 ob razstavi dosežkov obrti in industrije v dunajskem Pratru s serijo člankov za Neue Freie Presse spregovoril o prikazanih izdelkih in odprl paleto kulturnih vprašanj. Domiselni slog in drzna kritika avstrijskih razmer sta iz mladeniča čez noč naredila glasnika generacije, ki je hotela obračunati z devetnajstim stoletjem.

Ornament in zločin je Loosov najznamenitejši esej. Nastal je leta 1908, ko je Loos predaval v Berlinu in je bil prvič objavljen v francoščini ter šele kasneje preveden v nemščino. Ob njem prinaša knjiga še druga značilna razmišljanja in zapise, v katerih se je zagovornik avstrijskega modernizma polotil bivalnega okolja in kulture, od urbanistične politike dunajskega mestnega sveta do klobukov in robčkov v prsnih žepih. Pri tem je bil ne le luciden in brezobziren, ampak tudi duhovit.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 290138880
Avtor: Adolf Loos
Cobiss naslov: Ornament in zločin / Adolf Loos ; [izbor in spremna beseda Peter Stuiber ; prevedla Uršula Rebek]
Postavitev: UMETNOST arhitektura
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Volče : Kulturno društvo Myra Locatelli, 2017
Fizični: 169 str. ; 19 cm