Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji

Opravičilo človeka

Karin Cvetko Vah

September 2014

Založnik o knjigi

Opravičilo človeka je razmislek o stanju današnje družbe in poziv k spremembam. Besedilo je nastajalo v kontekstu vstajniškega gibanja, četudi se nanj eksplicitno ne naslanja, in izraženih potreb javnosti po družbeni refleksiji, njegov namen pa je artikulacija akumuliranega nezadovoljstva.

Avtorica ga je napisala iz jeze in razočaranja nad svetom, v katerem živimo, njegov osnovni namen pa je presekati molk in apatičnost. Kritično, mestoma radikalno besedilo načenja ključna vprašanja današnje dobe in osvetljuje krivice, ki smo jim vsakodnevno priča v svetu, v katerem živimo. Razdeljeno je na poglavja, ki obravnavajo posamezne depriviligirane skupine, od brezposelnih, mladih, bolnih, vse do živali, saj je zadnje poglavje posvečeno krivicam, ki jih naša civilizacija s svojim arogantnim in brezvestnim delovanjem prizadeva drugim živim bitjem.

Opravičilo človeka je razširjena različica istoimenskega eseja, ki je bil nominiran na natečaju Slovenskih dnevov knjige za najboljši esej in bil objavljen v reviji Sodobnost.

“Z družbo, ki ne ve, kam z mladimi, ko odrastejo, je nekaj temeljito narobe. Z družbo, ne z mladimi. Delovna mesta niso tu zato, ker jih potrebuje trg, temveč zato, ker so del družbene ureditve – družba pa smo ljudje. Otrok ima vse od rojstva dalje pravico do vključenosti v družbo. Izobraževalni sistem in trg dela morata razviti mehanizme, ki to vključenost omogočajo. Če jih ne razvijeta, ju je treba zamenjati ali spremeniti, saj je pravica do dela ena temeljnih človekovih pravic. Nikdar v preteklosti se nismo soočali z absurdno situacijo, da bi mladim ob prehodu v odraslost sporočali, da v družbi ni mesta zanje in naj torej še malo počivajo. Sodobna delovna mesta morajo slediti spreminjajočim se potrebam sodobne družbe, ki že danes kaže velike potrebe po zaposlitvah na področjih socialnega varstva in grajenja mrež za pomoč in vključevanje ostarelih ter obolelih, edini razlog, da nismo priča eksploziji tovrstnih zaposlitev, pa je, da še vedno dovoljujemo preživeti diktat kapitala, ki v teh delovnih mestih ne vidi priložnosti za dobiček.”

Založba Sanje – več o knjigi


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 274368256
Avtor: Karin Cvetko Vah
Cobiss naslov: Opravičilo človeka / Karin Cvetko Vah
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Sanje, 2014 (tiskano v Sloveniji)
Fizični: 61 str. ; 21 cm