Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST antologije

Odgovornost poezije
Članki, pogovori, epigrami

Ervin Fritz

April 2015

Založnik o knjigi

V knjigi najdemo kot posebnost štiri obsežne sklope epigramov, pesniške zvrsti, ki je po smrti najvidnejših epigramatikov Mateja Bora, Janeza Menarta in Igorja Torkarja na Slovenskem skoraj izumrla. Ervin Fritz goji satirično operjeno poezijo že vse življenje. Z njo se je počasi zameril tako rekoč vsej kulturni in politični sceni. V prvem razdelku pričujočega izbora z naslovom Sodobna zgodovina so zbrane puščice iz obdobja socializma, prevrata in kapitalizma in obravnavajo po večini politične zastranitve in politično zastranjene osebe. V drugem razdelku, Umetniška scena, nabada avtor po večini svoje sodobnike soustvarjalce. Tretji razdelek z naslovom Antijanšizmi pa je v celoti in z vso jedkostjo posvečen devijacijam v zvezi s pojavom proslulega političnega antijunaka in njegovihh sledilcev in častilcev. Zadnji razdelek, po Župančiču naslovljen Lahkih nog naokrog, vsebuje pisano paleto najrazličnejših odzivov na slovenski življenski in družbeni vsakdan z nevsakdanjo obilico seksa in politike ter značajskih in moralnih karikatur sodobnic in sodobnikov.
Nabodala a la Fritz, ki jih je množica tudi v publicističnem, večinskem delu knjige, bi morala po avtorjevih namerah napraviti to nadvse tehtno knjigo tudi zabavno.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277110528
Avtor: Ervin Fritz
Cobiss naslov: Odgovornost poezije : članki, pogovori, epigrami / Ervin Fritz
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST antologije
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Društvo Knjižna zadruga, 2014 ([Žabnica] : Pro grafika)
Fizični: 405 str. ; 20 cm