Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST antologije

Oceani

Andrzej Sosnowski

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Slovenski izbor enega najbolj cenjenih sodobnih poljskih pesnikov, ki so začeli objavljati konec osemdestih in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, obsega izsek iz njegovega pesniškega in proznega ustvarjanja med leti 1987 in 2004.
Sosnowski del svojega pisanja označuje kot prozo, pri čemer je razlika s poezijo pogosto zanemarljiva, saj mnoge njegove pesmi iz posamičnih zbirk zahajajo na terene, ki jih lahko razumemo kot prozo, in obratno; proza je v veliki meri prepletena s tonom, ki ga prepoznamo kot pesniškega.
Prvi celostnejši izbor je pripravil Primož Čučnik, ki v kratki prevajalski opombi pojasni, zakaj je pravzaprav trajalo toliko časa, da je ta knjiga zdaj končno izšla.
Sosnowski velja za enega glavnih predstavnikov poljskega postmodernizma, drugače pa za temnega in zahtevnega pesnika, za »izbranca jezika«.

Andrzej Sosnowski (r. 1959), pesnik in prevajalec, dolga leta je predaval angleško književnost na varšavski univerzi, zdaj pa soureja revijo Literatura po svetu. V knjigi Dožetki (zbrane pesmi 1987–2003) je leta 2004 zbral svoje knjige od prvenca Življenje v Koreji naprej. Med drugimi je izdal tudi naslednje novejše knjige: Po Mavrici (2007), Poems (2010), Obrisi in senca (2012) Dom ran (2015). Knjigo poetične proze v postmodernistični maniri Nouvelles impressions d’Amerique (Novi vtisi o Ameriki, 1994) je Sosnowski napisal med bivanjem v Kanadi, »navdih« pa je našel v Zojevih risbicah (ki so originalno del pesnitve Raymonda Roussela Nouvelles Impressions d’Afrique).
Prejel je več nagrad. Njegove knjige so bile večkrat ponatiskovane. Živi v Varšavi.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291583488
Avtor: Andrzej Sosnowski
Cobiss naslov: Oceani : (izbrane pesmi in izbrana proza) / Andrzej Sosnowski ; [prevedel in izbral Primož Čučnik]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST antologije
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : LUD Šerpa, 2017
Fizični: 86 str. ; 23 cm