Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

POLITIKA IN VOJNE VEDE politika splošno

O nasilju

Hannah Arendt

November 2013

Založnik o knjigi

V svoji knjigi O nasilju je Hannah Arendt enačbo »oblast je nasilje« postavila pod vprašaj. V uvodu v knjigo je iz­postavila, da je tekst napisala spričo študentskega revolta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja in se v razpravo spustila pred­vsem zato, ker je v zvezi z analizo in pojmom nasilja obstajala »ne­popisna zmešnjava«. Obenem je zaznala strašen razkorak med fa­scinacijo nove generacije z nasiljem in retoričnim poveličevanjem nasilja pri novi levici ter dejanskim potekom upora na univerzah, ki je zamajal temelje oblasti – vendar ne z nasilno dejavnostjo, pač pa, ravno nasprotno, s političnim, nenasilnim delovanjem.

Besedilo O nasilju, ki je temeljilo na dveh prejšnjih objavah v Journal of International Relations in v New York Review of Books, je v angleščini prvič samostojno izšlo leta 1970, dve leti pozneje pa še v knjigi Crises of the Republic (1972), ki je vsebovala še dva druga eseja (»Civil Disobedience« in »Lying in Politics«). V nemški verziji je nekoliko predelana različica, ki jo je prevedla avtorica sama, leta 1970 izšla kot knjiga Macht und Gewalt (Oblast in nasilje), ki iz­postavi temeljno razlikovanje že v samem naslovu.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 269439744
Avtor: Hannah Arendt
Cobiss naslov: O nasilju / Hannah Arendt ; [prevedla Vlasta Jalušič, Mirt Komel ; spremna beseda Vlasta Jalušič]
Postavitev: POLITIKA IN VOJNE VEDE politika splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Krtina, 2013
Fizični: 115 str. ; 20 cm