Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija

Nova doba prihaja!

Blaž Vurnik in drugi

Marec 2017

Založnik o knjigi

V digitalni dobi je razmislek o tovarnah, industriji in množični proizvodnji nekakšna oddaljena tema, ki zbuja celo nostalgičen razmislek o tem, kaj vse je tovarna oziroma industrija pomenila za določen prostor, v katerem je delovala. Z razvojem množične proizvodnje je nastajal nov način razmišljanja, nastajale so nove socialne strukture; kraji, mesta so se popolnoma preoblikovali. Z nastankom tovarn so se začeli ustvarjati klasični kapitalistični odnosi, kasneje, z uvedbo socializma pri nas, je postala tovarna idejna podstat novega, »osvobojenega« delavca. Tovarna in njena množična proizvodnja sta pomenili napredek, priložnost za zaslužek, postali sta sinonim za ustvarjanje novih, urbanih življenjskih navad, novega načina bivanja, novih priložnosti, pa tudi prostor za nastanek družbenih konfliktov.

Čas, ki so ga tovarne in industrija prehodile od začetka 19. stoletja do danes, je čas hitrih sprememb, sprememb, ki so ponudile nove vzorce delovanja družbe. Celoten proizvodni sistem z izdelki, ki so bili njegov rezultat, je spreminjal celotno družbo in njene navade. Nastajala je potrošniška družba, ki ji tudi socializem ni mogel preprečiti glavnih motivacijskih postulatov. Proizvajati in kupovati nove in nove »predmete poželenja« je postalo navada, ki ji danes ne more ubežati niti nova digitalna doba.

Razstava in n jen obsežni katalog želita ponuditi vpogled v vznemirjlivi čas razvoja industrije v Ljubljani, od njenih začetkov pa vse do časa, ko se je klasična industrija počasi začela umikati iz naše stvarnosti, ko se je veliko tovarn zaprlo in se je njihova proizvodnja začela seliti na druge lokacije s cenejšo delovno silo ali pa so celotne panoge izgubile možnost obstoja.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 286872832
Avtor: Blaž Vurnik in drugi
Cobiss naslov: Nova doba prihaja! : industrija - delo - kapital = A new age is coming! : industry - labour - capital / [avtorji besedil Blaž Vurnik ... [et al.] ; uredila Bernarda Županek ; predgovor Blaž Peršin ; prevodi Marjana Karer, Maja Visenjak Limon, Milan Stepanovič ; fotografije Muzej novejše zgodovine Slovenije ... et al.]
Postavitev: EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija
Jezik: slovenski, angleški
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Mestni muzej, 2016 ([Kranj] : Gorenjski tisk)
Fizični: 301 str. : ilustr. ; 25 cm