Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZDRAVJE psihiatrija

Nore ženske

Izbrali: S. Duda in L. F. Pusch

Založnik o knjigi

Knjiga Nore ženske je zbornik enajstih biografij karizmatičnih žensk, ki jih je družba v različnih zgodovinskih obdobjih stigmatizirala kot blazne in škodljive ter jih institucionalizirala. Biografije izobčenk pa v resnici kažejo na spopad posameznic z miselnostjo, ki poskuša zatreti izjemnost, genialnost in talentiranost. Ženske, ki bodisi vstopajo na področja rezervirana za moške bodisi zavračajo normative družine, družba občuti kot grožnjo. Že izstop iz podrejene vloge in zanemarjanje dolžnosti, ki je v domeni ženske, pogosto postane zadostna dispozicija za diagnozo blaznosti. Avtorici izbora tako postavljata pod vprašaj tudi blaznost kot izključno individualni ali psihiatrični problem in preizprašujeta tudi njene družbene dimenzije.

V zborniku lahko izveste več o domnevni blaznosti in življenjskih okoliščinah znanih žensk od petnajstega do dvajsetega stoletja: o Ivani Blazni, kiparki Camille Claudel, pisateljicah Virginiji Woolf in Sylviji Plath ter drugih.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 53477120
Avtor: Izbrali: S. Duda in L. F. Pusch
Cobiss naslov: Nore ženske / izbrali Sibylle Duda in Luise F. Pusch ; [prevedle Uršula Cetinski ... et al.]
Postavitev: ZDRAVJE psihiatrija
Jezik: slovenski
Leto: 1995
Založništvo: Ljubljana : Krtina, 1995 (Ljubljana : Paco)
Fizični: 323 str. : portreti ; 20 cm