Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

UMETNOST stripi

Nick Cave
mercy on me

Reinhard Kleist

December 2017

Založnik o knjigi

Po tem, ko je Nick Cave s svojimi The Bad Seeds napolnil še Stožice in navdušeno občinstvo znova pahnil v svoj demonski svet temne rokerske poetike, sedaj k sledilcem in splošni javnosti prihaja še v podobi in besedi Reinharda Kleista, znanega nemškega ilustratorja in grafičnega romanopisca. Kleist je prepoznaven predvsem po specifičnem fiktivno-biografskem upodabljanju znanih oseb, od Castra do Johnnya Casha; slovenskemu prostoru pa se je približal s prevodi del Johnny Cash: I See A Darkness in Sanje o olimpijadi. Nick Cave: Mercy on Me je Kleistova najnovejša stvaritev, ki je v originalu izšla konec letošnjega avgusta in si v tem času že nabrala širok nabor navdušenih odzivov. Kleist namreč v samosvojem biografskem grafičnem romanu ponuja vrtoglav vpogled v življenje in ustvarjanje avstralskega rokerskega velikana. Pri čemer se zdi, kot da tokrat še globje in še bolj suvereno zareže v biografski material, kajti tako na ravni grafičnega upodabljanja kot na ravni naracije, ki je premišljeno nelinearna, pred bralci nastaja skrajno intimen glas Nicka Cava, ki skozi dialog s svojimi fiktivnimi figurami – odlična avtorjeva domislica – kakršne je ustvaril tekom štiridesetletnega vsestranskega ustvarjanja, o samem sebi govori na način, ki ga je zmožen zgolj on: Nick Cave.

“Reinhard Kleist, mojster stripa in ustvarjalec mitov, je znova odpihnil konvencije grafičnega romanopisja. Pripravil je zastrahujočo kombinacijo Cavevovih pesmi, biografskih pol resnic, dovršene fabulacije in ustvaril kompleksno, sproščujočo ter popolnoma bizarno potovanje v Caveov svet. Zagotovo bližje resnici kot katerakoli biografija!” (Nick Cave)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 292508416
Avtor: Reinhard Kleist
Cobiss naslov: Nick Cave : mercy on me / Reinhard Kleist ; iz nemščine prevedla Mojca Kranjc
Postavitev: UMETNOST stripi
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : V. B. Z., 2017 (Nova Gorica : Grafika Soča)
Fizični: 317 str. : ilustr. ; 26 cm