Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kriminalni romani

Newyorška trilogija

Paul Auster

Založnik o knjigi

Stekleno mesto
Quinna, pisca detektivskih romanov, sredi noči zmoti nenavaden telefonski klic in zaplete se v primer, ki je skrivnostnejši kot vsaka zgodba, ki bi si jo lahko izmislil.

Duhovi
Blue je Brownov učenec, ki ga najame White, da bi zasledoval Blacka. Skozi okno najetega stanovanja v Oranžni ulici Blue opazuje Blacka, ki obenem opreza skozi svoje okno …

Zaklenjena soba
Fanshawe izgine in za seboj pusti ženo, majhnega otroka in kup rokopisov: romane, dramska dela in pesmi. Kaj se je zgodilo?

New York v treh sijajnih variacijah klasične detektivske zgodbe Paula Austra je nenavaden, tesnoben, osupljiv kraj, v katerem se identitete zlivajo druga v drugo in vprašanja služijo le temu, da še bolj prikrijejo resnico. V enem temeljnih del ameriške literature 20. stoletja Auster z detektivsko zavzetostjo raziskuje umetnost pripovedovanja, predstave o identiteti in osebnem smislu ter bistvo jezika.

 

Paul Auster je eden najvplivnejših in najtenkočutnejših sodobnih ameriških pisateljev. Rodil se je v New Jerseyju leta 1947. Po študiju na newyorški univerzi Columbia je štiri leta živel v Franciji, kjer se je preživljal s prevajanjem francoske literature. Odkar se je leta 1974 vrnil v New York, piše in objavlja pesmi, eseje, romane in scenarije ter prevaja.
Kot pisatelj je debitiral z avtobiografskim delom The Invention of Solitude (1982), ki mu je prinesel kritiški uspeh, zares pa je zaslovel leta 1987 z Newyorško trilogijo (1987), v kateri raziskuje vprašanja eksistence, identitete, prostora, jezika in literature ter ustvari svoj lastni postmodernizem. Iskanje identitete in osebnega smisla je tudi v jedru njegovih poznejših del: Leviatan (1992), Knjiga iluzij (2002), Orakeljska noč (2004), Brooklynske norosti (2005) ter v slovenščino še neprevedenih In the Country of Last Things (1987), The Music of Chance (1990), Moon Palace (1992), Travels in the Scriptorium (2006), Man in the Dark (2008), Invisible (2009) in drugih.

Je tudi scenarist filmov Dim (1995), Moder v obraz (1995), Lulu na mostu (1998) in The Inner Life of Martin Frost (2007).

Za svoja dela, ki so prevedena že v več kot trideset jezikov, je prejel številne ugledne nagrade in priznanja. Z ženo, pisateljico Siri Hustvedt, živi v newyorškem Brooklynu.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 253660160
Avtor: Paul Auster
Cobiss naslov: Newyorška trilogija / Paul Auster ; prevedel Miha Avanzo
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kriminalni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2010
Založništvo: Ljubljana : Vale-Novak, 2010 ([Kranj] : Gorenjski tisk storitve)
Fizični: 314 str. : ilustr. ; 25 cm