Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Nemir

Miriam Drev

Junij 2014

Založnik o knjigi

Roman Nemir je sestavljen iz treh delov, v katerih Slovenka Ema in Indijka Sangita spregovorita o sebi in svojem odnosu s Tiborjem, madžarskim beguncem, ki živi in dela v Avstriji in čigar družinske zagate v Budimpešti spodmikajo njegovo ravnotežje. Novinarka Ema, ločena mati dveh deklic, je vpeta med svoje družinske obveznosti ter razmerje s Tiborjem, s katerim se dobivata v Gradcu, na pol poti med njenim in njegovim domom. Sangita, ki v Avstriji študira glasbo in postaja vse bolj razpeta med zapovedmi tradicionalne vzgoje in prilagoditvijo drugačni kulturi, najde v Tiborju prijatelja, s katerim skupaj iščeta »iskro smisla v mraku kaotičnih dogodkov, ki so že silili izza vogala«.
Nastanek romana ima svojo posebnost: načrtovan je bil kot enodelna zgodba. Nato pa se je osebnost Indijke Sangite, ki ji je bila sprva namenjena posredna pripoved, s svojo izkušnjo eksila začela odcepljati od pripovedovalke Eme in pridobivati samostojen glas. Med razkrivanjem svojih doživetij se je Sangita pomaknila v prvi plan kot enakovredna protagonistka in knjiga se je razvejila na tri dele.
V kontekst so se vmešale avtomobilske luči v vseh urah dneva, na lokalnih cestah brez bankin kot tudi na šestpasovnicah. Decibeli prometa ter pogovori med Emo in Tiborjem so se povezali v vzorce; pletli so se odnosi, v katerih najprej ni bilo ne slabih slutenj ne grožnje.

Roman Nemir je drugi roman pisateljice Miriam Drev. Prvi, V pozlačenem mestu, je izšel leta 2012. Sicer pa je Miriam Drev kot književna ustvarjalka bolj znana po svojih pesniških zbirkah – doslej je izdala štiri: Časovni kvadrat (2002), Rojstva (2007), Vodna črta (2008) in Sredi kuhinje bi rasla češnja (2012).


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273681152
Avtor: Miriam Drev
Cobiss naslov: Nemir / Miriam Drev
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2014 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 260 str. ; 20 cm