Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Nemci
Geografija izgube

Jakuba Katalpa

Februar 2015

Založnik o knjigi

V Nemcih se je Jakuba Katalpa pogumno in suvereno lotila literarne obravnave zahtevne snovi: roman je nekakšna zgodovina evropskega 20. stoletja, prikazana iz perspektive navadnih, malih ljudi. Hkrati pa je tudi saga o več generacijah žensk, povezanih s sorodstvenimi vezmi, ki pa jih mora pripovedovalka šele odkriti.
V ospredju romana je življenjska usoda pripovedovalkine babice Klare Rissmann, nemške učiteljice, ki je bila med drugo svetovno vojno iz Rajha premeščena v Protektorat Češka in Moravska, v zakotno sudetsko vas z imenom Rzy. Tam je po vojni obtičala zaradi birokratskih zapletov, saj ji brez dokazil o identiteti nova češka oblast paradoksno ni dovolila, da bi se izselila skupaj s sudetskimi Nemci. A Katalpa se samega poteka nasilnega izseljevanja nemške manjšine iz Češkoslovaške le bežno dotakne. Bolj jo zanimajo ljudje, ki so se mimo svoje volje znašli na strani zla. Njihovo ravnanje ni prav nič junaško, tako kot tudi niso fanatični patrioti, ampak vsakdanji ljudje, ki so se znašli v nevsakdanjih okoliščinah. Povečini se niti ne zavedajo, kaj se dogaja, ali pa si pred tem zatiskajo oči, ko pa so se z grozotami prisiljeni soočiti, si predvsem rešujejo lastno kožo.

Jakuba Katalpa (s pravim imenom Tereza Jandová, rojena 1979 v Plznu) je češka pisateljica in slikarka. Diplomirala je iz češkega jezika in književnosti, medijskih študij in psihologije. Njen romaneskni prvenec Je zemlja za pojest? (Je hlína k snědku?, 2006) je bil nominiran za nagrado Magnesia Litera, roman Grenko morje (Hořké moře, 2008) pa za nagrado Jiříja Ortena za mlado avtorico leta 2009. Roman Nemci (Němci, 2012), za katerega je leta 2013 prejela nagrado Josefa Škvoreckega in nagrado Češka knjiga, je bil doslej preveden v bolgarščino in makedonščino.

Kulturno-umetniško društvo Police Dubove – več o knjigi

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276713984
Avtor: Jakuba Katalpa
Cobiss naslov: Nemci : geografija izgube / Jakuba Katalpa ; prevedla Tatjana Jamnik
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Vnanje Gorice : Kulturno-umetniško društvo Police Dubove ; Ljubljana : Zveza Modro-bela ptica, 2014
Fizični: 414 str. ; 20 cm