Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

EKONOMIJA IN POSLOVANJE delo zaposlovanje

(Ne)dostojno delo
prekarizacija standardnega in nestandardnega zaposlovanja v Sloveniji

Maj 2018

Založnik o knjigi

Konkurenčni pritiski na enotnem evropskem trgu so izjemni. Vendar izjemna prožnost standardno zaposlenih delavcev za preživetje velikih izvoznikov na evropskem trgu ne zadostuje. Ob takšnih pritiskih podjetja konkurenčnost zvišujejo s tehnološkimi prenovami in/ali uporabo zunanjih funkcionalnih nadomestkov – malih podjetij in podjetnikov, ki medsebojno konkurirajo s samodeprivacijo in deprivacijo lastnih zaposlenih in/ali z neposrednim zaposlovanjem nestandardnih in prekarnih delavcev. Tovrstna dualizacija zaposlovanja je podobna razcepom, ki se pojavljajo na trgu dela v Nemčiji. Obstaja pa med slovenskim in nemškim sistemom tudi neka temeljna razlika: slovenski izvozni sektor je v dobršni meri dobavitelj nemškega izvoznega sektorja; nemški sistem je zasidran v centru evropskega (in svetovnega) gospodarstva, slovenski pa na njegovi (pol)periferiji.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 294261248
Avtor:
Cobiss naslov: (Ne)dostojno delo : prekarizacija standardnega in nestandardnega zaposlovanja v Sloveniji / Miroslav Stanojević in Sašo Furlan (ur.)
Postavitev: EKONOMIJA IN POSLOVANJE delo zaposlovanje
Jezik: slovenski
Leto: 2018
Založništvo: Ljubljana : Fakulteta za družbene vede, Založba FDV, 2018 ([Ljubljana] : Demat)
Fizični: 331 str. : tabele, graf. prikazi ; 23 cm