Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki

Ne živi predolgo

Otmar Klipšteter

Maj 2014

Založnik o knjigi

Novinarska legenda je eden prvih zadetkov, če v iskalnik vpišemo ime Otmar Klipšteter. Zadetek v polno bi lahko rekli za človeka, ki je več kot dvajset let preživel na dnevniku Večer, kjer je ne samo pisal članke ( ki nikoli niso štedili z ostrino), pač pa je bil tudi urednik, avtor mnogih intervjujev, pa pobudnik in tako rekoč ustanovitelj tednika 7D, mentor mnogim mladim, danes pa zelo prepoznavnim novinarskim kolegom, avtor legendarne rubrike Gospodinjec, ki je dosegla preko sto prispevkov, pobudnik raznih športnih, socialnih in drugih družbeno odmevnih akcij Večera in še kaj bi se našlo.

V svoji biografiji z ironičnim naslovom Ne živi predlogo nam avtor najprej razgali svoj družinski pedigre, ki sega v zelo zgodnje otroštvo, kjer izvemo, da ima Otmar Klipšteter pravzaprav dva rojstna datuma, da so Klipšteterji v štirih kolenih Mariborčani, da je bil njegov oče trener nogometnega kluba Maribor v času, ko se je ta uvrščal v tedanjo drugo Jugoslovansko ligo, a je afera z zastrupitvijo tekmecev v restavraciji hotela Orel, zadevo dodobra zapletla. Pomembno mesto v knjigi Ne živi predlogo avtor namenja športu, ki je bil vseskozi avtorjeva velika ljubezen in je to še danes; od smučanja, košarke, kolesarjenja in pohodništva, čeravno mu je njegova kratka sapa našla ženo, kot pravi v enem izmed poglavij. Seveda se avtor v biografiji dotakne tudi novejše politične zgodovine in družbeno kritične tematike, dokončno nam denimo razkrije zakaj je moral nekega dne Večer zapustiti in se preseliti na Dnevnik, kjer je kot dopisnik deloval naslednjih dvajset let. Še posebej pa skozi vsa poglavja biografije Ne živi predlogo bije avtorjeva ljubezen do svoje družine in ponos na svoja dva sinova; zdi se, da se je na točki, ki jo vnese v knjigo nekje na sredini, ko spregovori o družini in o ljubezni do pisanja, njegovo življenje res že uresničilo do te mere, da bi mu ne bilo potrebno živeti predlogo. A kdaj in ali sploh lahko je življenje predolgo?
(Orlando Uršič)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 77820161
Avtor: Otmar Klipšteter
Cobiss naslov: Ne živi predolgo / Otmar Klipšteter
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Maribor : Litera, 2014 ([Ljubljana] : Demat)
Fizični: 118 str. : fotogr. ; 23 cm