Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Morje

John Banville

Bookerjeva nagrada

2005

Založnik o knjigi

Irski pisatelj John Banville v elegično obarvani literarni mojstrovini Morje – zanjo je prejel bookerjevo nagrado, eno najbolj cenjenih nagrad za sodobno leposlovje angleško govorečega sveta – pripoveduje zgodbo o Maxu Mordenu, šestdesetletnem umetnostnem zgodovinarju, katerega žena je pred kratkim umrla za rakom. Ranjen, preplavljen z žalostjo in spomini se protagonist zateče v majhno mestece na irski obali, kjer je kot otrok preživljal poletne počitnice in doživel iniciacijo v svet odraslih – prvič se je srečal z ljubeznijo, spolnostjo in smrtjo. V zmuzljivem besedilu, prepojenem z morsko metaforiko in pretanjeno diabolično atmosfero, se temačna zgodba preteklosti spoji s sedanjostjo, natančno strukturirana sopostavitev dveh travmatičnih trenutkov življenja pa ustvarja dvoplastno pripovedno linijo, ki se na koncu sesuje v brezčasen crescendo. Vse to Banville ustvari z izvirno metaforiko in samosvojim jezikom, razvezanim in znova vzpostavljenim na neki popolnoma novi ravni, s čimer potrdi svoj sloves neprekosljivega jezikovnega mojstra in subtilnega stilista.

 

rtvslo.si, MMC
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 230434304
Avtor: John Banville
Cobiss naslov: Morje / John Banville ; [prevedel Matej Juh]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2006
Založništvo: Tržič : Učila International, 2006 (Ljubljana : Formatisk)
Fizični: 216 str. ; 22 cm