Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA biografije Slovenci

Moje življenje

Virgil Gomizel

December 2015

Založnik o knjigi

Pred bralca stopajo pretresljivi in enkratni spomini kraškega rojaka Virgila Gomizela, rojenega januarja 1928 v Križu pri Sežani, ki že več kot pol stoletja živi v Avstraliji, kjer je bolj poznan pod imenom Vern Gomozel.

Prehodil je zanimivo življenjsko pot: od kmečkega fanta na Krasu, ki je obiskoval zgolj italijansko osnovo šolo, preko partizanskih enot med drugo svetovno vojno, do šolanja v Ljubljani v materinem jeziku, aretacije in zasliševanj ter posledično »premestitev« na Goli otok leta 1949.

Po vrnitvi domov je skupaj z dekletom Dragico maja 1951 zbežal iz »socialističnega raja« v Trst. Kot begunca sta se poročila na Opčinah in se novembra istega leta preko pristanišča Bremen v Nemčiji z ladjo preselila v Avstralijo. V Melbournu sta si ustvarila nov dom in družino, imela sina Henrika in hčerko Vivien ter dejavno delovala v tamkajšnjem slovenskem društvu.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 8253932
Avtor: Virgil Gomizel
Cobiss naslov: Moje življenje / Virgil Gomizel ; [spremni besedi Renato Podbersič ml., Andrej Aplenc]
Postavitev: ZGODOVINA biografije Slovenci
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Trst : Mladika, 2015 ([s. l.] : Mediagraf)
Fizični: 381 str., [9] str. pril. : avtorj. sl. ; 21 cm