Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Moje ženske

Mart Lenárdič

1989

Nagrada za prvenec

Založnik o knjigi

“Kakšno žensko bi pa ti sploh rad”, je vsa zmešana vzkliknila gospodična, da sem skoraj poskočil, pa olajšano zadihal in se radoživo raztegnil po postelji ter pomignil z mišicami. “Z doktoratom”, sem odvrnil in z nesramno brezbrižnim smehljajem puhnil dim po prostoru.

»Moje ženske« pričajo o izdelani in dokaj izčiščeni pisateljski drži, ki jo odločilno omogoča in sooblikuje tudi premišljena in na trenutke mojstrska uporaba jezika. Ta vzdržuje opisano pripovedovalčevo neprizadetost z odmerjeno suhostjo, nepo¬sredno povednostjo in načeloma enostavno kompozicijo stavkov, pod katerimi pa vrvijo mnoge slogovne umetelnosti in vragolije — od preudarne uporabe arhaizmov v besedišču in skladnji prek logicističnih in zato zabavnih zasukov do poudarjeno naivne deskriptivnosti, ki postavlja opisovano seveda v drugačno luč. Lenardičev jezik vzpostavlja navidezno resničen svet, a hkrati z nekakšno infantilnostjo, kiji ne manjka hudobije, kaže na razpoke v njem, ga s tem spodmika in delno demantira, vsekakor pa problematizira. Tudi v tem preseku so njegove proze pretehtano neulovljive in marsikdaj prepuščajo bralcu, da si sam odmeri dozo zaresnosti in sarkazma, kot ju pač prepozna v njih.

Aleš Berger


Nagrada za prvenec je nagrada za najboljše prvo izdano leposlovno delo posameznega avtorja, ki jo na vsakoletnem Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 7634176
Avtor: Mart Lenárdič
Cobiss naslov: Moje ženske / Mart Lenárdič
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 1989
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 1989 (Kočevje : Kočevski tisk)
Fizični: 108 str. ; 20 cm